Made to measure – Viitorul modei sustenabile

moda sustenabila

Moda este un univers fascinant, o lume plină de povești vechi și actuale, populată de personaje într-o dinamică perpetuă. Este, în același timp, o modalitate de expresie a individualității care dorește să îi fie remarcată unicitatea. Însă, atunci când reducem moda la haine și începem a discuta despre industria modei, apar și povești mai puțin plăcute: industria modei este al doilea cel mai mare consumator de apă și este responsabilă pentru 8-10% din emisiile globale de carbon – mai mult decât toate zborurile internaționale și transportul maritim combinate, conform unui raport publicat de Programul Națiunilor Unite (2019). Însă, dincolo de statistici îngrijorătoare și realități frapante, dincolo de fast fashion, de acest consum haotic de modă cu efecte negative, este mai util să ne întrebăm ce poate face fiecare dintre noi la nivel personal pentru a compensa impactul asupra mediului și ce alternative avem pentru a descuraja consumerismul.

Accentul pus pe calitate și durabilitate

Unul dintre răspunsuri poate fi o schimbare de abordare a relației cu moda și anume adoptarea unui consum bazat pe o necesitate reală, pe calitate și pe servicii pe comandă, personalizate.

O astfel de alegere am îmbrățișat și în atelierul Amelian, unde oferim servicii  made to measure și piese de vestimentație de calitate care, pe termen lung, au un impact mai redus asupra planetei pentru că sunt realizate din țesături rezistente, naturale, cu un design unic, care trece dincolo de tendințele rapid trecătoare și cu croiuri perfecte, fiind executate pentru fiecare siluetă în parte. Deoarece fiecare articol de îmbrăcăminte este produs la comandă, acest lucru reduce drastic consumul de deșeuri textile și de energie. Devin astfel piese repurtabile de la un sezon la altul, ceea ce frânează consumul excedendar de modă.

Consumatorii au, de asemenea, avantajul de a ști că dețin piese vestimentare croite pe măsura lor, respectând estetica și armonia stilului personal, și nu articole realizate după șabloane standard, disponibile în serii mari la raft.

Stilul vestimentar pe care îl iubești

În timp ce modelul fast fashion se învârte în jurul compromisului calității și promovează achizițiile realizate sub puterea impulsului, produsele made to measure te încurajează să cumperi cumpătat și conștient. Made to measure se traduce prin piese vestimentare de care ai cu adevărat nevoie, pe care le iubești cu adevărat și care te ajută să-ți construiești o garderobă alcătuită din piese durabile, atemporale, care să îți reflecte stilul de viață și să încânte.

Articole de care chiar ai nevoie

Realitatea este că toți avem nevoie de îmbrăcăminte, dar nu avem nevoie de o cantitate atât de mare de articole, așa cum ne încurajează să credem campaniile de marketing. Lucrând cu un atelier de încredere pentru a comanda articole care îți reflectă perfect stilul și personalitatea, poți construi o garderobă completă și sofisticată cu un număr redus de piese vestimentare, bine alese.

Made to measure, modul standard de a achiziționa haine

Ideea de vestimentație made to measure a reprezentat vreme îndelungată un mod standard de a achiziționa haine. Îmbrăcămintea confecționată special pe măsurătorile purtătorului a fost o normă mare parte din istorie și a rezistat până imediat după Revoluția Industrială de la mijlocul secolului al XIX-lea. Atelierele de croitorie au rămas populare până în anii 1940 când s-a introdus un sistem de dimensionare standardizat, ce a dus la scăderea costurilor, dar și la deteriorarea standardelor de construcție și la scurtarea duratei de viață a îmbrăcămintei.

În concluzie, îmbrăcămintea made to measure este o opțiune de a achiziționa exact hainele de care ai nevoie, din materiale durabile și de calitate și de a nu-ți supraîncărca inutil garderoba cu articole de vestimentație pe care le vei arunca în câteva luni, accentul fiind pus pe unicitatea fiecărei persoane. În timp ce articolele fast fashion sunt produse în serie, omogenizate, fabricate ieftin și într-un ritm irațional, serviciile made to measure susțin realizarea de haine într-un mod mai lent, mai etic, cu mai puține deșeuri, cu impact negativ redus asupra mediului și cu impact pozitiv major asupra calității vieții tale.

Amelian Atelier încurajează, susține și oferă astfel de servicii personalizate deoarece crede într-un viitor etic al modei.

Distribuie

Copiaza linkul in clipboard

Copiaza